szparagi

Szparagi z grilla / Pieczone szparagi

 

* pęczek zielonych szparagów

* oliwa z oliwek

* kilka ząbków czosnku

* gruba sól morska

* świeżo mielony pieprz

 

Szparagi umyć, osuszyć i odciąć zdrewniałe końcówki (normalnie na około 2 cm długosci). Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozbić na papkę w moździerzu. Połączyć z oliwą. Szparagi położyć na grillu, pędzelkiem smarować oliwą z czosnkiem. Grillować z każdej strony ok. 2-4 minuty (w zależności od stopnia rozgrzania grilla). Ułożyć w półmisku, posmaraować oliwą z czosnkiem, posypać solą i pieprzem.

 

Wersja w piekarniku: Wykonać wszystko jak w przepisie powyżej, surowe szparagi ułożyć w żarodpornym naczyniu, wymieszać dokładnie z oliwą czosnkową, solą i pieprzem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut (jeśli szparagów jest dużo w naczyniu, wymieszać je dwa razy podczas pieczenia).

Wykonanie: CopyCon.pl